10 tips voor klantvriendelijkheid via de telefoon.

10 tips voor klantvriendelijkheid aan de telefoon

10 tips voor klantvriendelijkheid via de telefoon

Wat wil een bedrijf nou nog liever dan tevreden klanten? Juist, niks dus, want zonder tevreden klanten komt er ook geen geld binnen. En zonder geld kun je niet zoveel. In deze blog geef ik je 10 tips om je klanten tevreden te houden.

1. Geef de klant de beste service die er mogelijk is

De klanten willen behandeld worden zoals dat jij ook behandeld wilt worden, met rust, vriendelijkheid en de aandacht die ze verdienen. Je vindt het zelf ook niet leuk als je bij een bedrijf slecht geholpen wordt of je niet serieus wordt genomen.

2. Het gaat niet om jou, maar om de klant

Dit is regel nummer 1 in klantvriendelijkheid: het gaat niet om jou, maar om de klant en zijn beleving. Klanten willen niet in een gesprek alles over jou en je geweldige product horen, ze willen geholpen worden met hun ‘probleem’.

3. Praat duidelijk en niet te snel

Soms is het best moeilijk om iemand aan de telefoon goed te kunnen verstaan, daarom is het van belang dat je rustig en duidelijk praat. Je wilt geen klanten die na elke zin; “wat zeg je?” roepen. Daarnaast kom je onzeker over als je te stil, te luid, te snel praat of aan het mompelen bent.

4. Noem de klant bij hun naam

Als je de klant bij hun naam noemt, heb je gelijk veel persoonlijker contact. Je kan dit natuurlijk niet bij elke klant doen. Niet iedereen is hier van gediend. Vraag het gewoon even; “mag ik je Piet noemen?”, deze vraag wordt eigenlijk nooit negatief beantwoord en je weet gelijk of het mag.

5. Sluit je aan bij de belevingswereld van de klant

Probeer je voor te stellen hoe de klant denkt en hoe hij het ziet, leef je in hem in. Onthoud wat hij zegt en speel hier – eventueel later of een volgende keer – op in. Iedereen is anders en iedereen heeft zijn persoonlijkheid, stijl en karakter, benader die persoon ook zo. Door hier bewust mee om te gaan bereik je meer bij de klant.

6. Wees duidelijk in je verhaal

Als je met de klant aan het bellen bent en je wilt wat uitleggen, wees dan zo duidelijk mogelijk in je verhaal. Het laatste wat je wilt is dat klanten je verkeerd begrijpen en naderhand boos worden omdat ze iets anders in hun hoofd hadden dan dat jij had.

7. Investeer in een langetermijnrelatie

Ga niet voor de snelle winst, neem de tijd voor de klant, des te meer kans je hebt dat hij vaker terug komt. Natuurlijk: pak (bijna) elke kans die je kan krijgen, maar ga hier zorgvuldig en bewust mee om. Denk er over na, ga met de klant in gesprek en kijk hoe dit voor jullie het beste kan uitpakken.

8. Kom je afspraken na

Niets is zo frustrerend voor een klant als een bedrijf die zijn afspraken niet nakomt. Zorg ervoor dat je je zaakjes op orde hebt. Er kan natuurlijk altijd iets fout gaan, maar wees hier dan open en eerlijk over naar de klant, dan kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Dat komt de relatie ten goede.

9. Wees oprecht en enthousiast

Wees altijd oprecht naar je klanten, ze merken het meteen als je dit niet bent. Zelfs aan de telefoon is het makkelijk te horen of je iets meent of niet. Wees daarnaast enthousiast, dit werkt aanstekelijk. Ze kunnen je glimlach niet zien, maar wel horen! Je toon wordt aangenamer en dit heeft een positief effect op de klant.

10. Vraag feedback aan je klanten

Je kunt ontzettend veel leren van klanten, zelfs als je een groot, goedlopend bedrijf hebt. Neem de feedback punten die je krijgt dus altijd serieus. Klanten nemen de moeite om je dit te vertellen en het is dus van belang dat je dit altijd serieus neemt. Dit komt je klantvriendelijkheid absoluut ten goede.

Afbeelding Kim Stein

Kim Stein

Met ruim 10 jaar ervaring in het vakgebied ben ik een echte online marketeer, in hart en nieren! Samen met m'n team zorg ik voor het beste resultaat bij onze klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *