Affiliate marketing

Affiliate marketing

Wat kan affiliate marketing voor jouw webshop betekenen in 2018?

In 2018 kan affiliate marketing een belangrijke rol spelen voor jouw webshop of website! Het is nog steeds een cruciaal onderdeel van online marketing waar erg veel geld verdiend mee kan worden.

We gaan even een stap terug. Wat is affiliate marketing precies? Hét codewoord bij affiliate marketing is doorverwijzen. Stel: je hebt een fietswinkel met een webshop. Via de webshop verkoop je fietsen. Als je bent aangesloten bij een affiliate netwerk worden je fietsen vertoond op websites van publishers. Als iemand via de website van de publisher naar jouw website gaat en een fiets koopt, betaal jij daar een beloning voor. Oftewel, affiliatie marketing is het belonen voor het aanleveren van een verkoop of lead.

Hoe werkt affiliate marketing?

Bij affiliate marketing zijn een aantal partijen betrokken: bezoekers, publishers, webwinkels en affiliate netwerken.

Een publisher zorgt voor bezoekers naar de webwinkel. In bovenstaand voorbeeld is de publisher de partij die jouw fietsen vertoond op zijn website en de fietsenwinkel is de webwinkel. Als de bezoeker op de website van de webwinkel converteert, dan levert dit geld op voor de webwinkel. Een percentage van dit bedrag moet de webwinkel afstaan aan het affiliate netwerk. Het affiliate netwerk betaald op haar beurt de publisher voor het aanleveren van de bezoeker.

Kostenstructuur affiliate marketing

Kostenstructuur bij affiliate marketing

Bij affiliate marketing zijn er drie manieren waarop je kunt betalen:
Pay per sale (PPS). Je betaalt een percentage van de omzet per transactie.
Pay per click (PPC). Je betaalt de publisher per klik. Dit is een vooraf afgesproken prijs.
Pay per lead (PPL). Je betaalt per aangebrachte lead. Dit komt veel voor bij dienstverleners. Voorbeelden van leads zijn: het downloaden van een white paper, offerte aanvraag of een inschrijving voor de nieuwsbrief.

Aanmelden bij een affiliate netwerk of onderlinge afspraken?

Nederland kent een aantal bekende affiliate netwerken. Bijvoorbeeld: Awin, Daisycon, Tradedoubler en Tradetracker. Het grote voordeel van het aansluiten bij een affiliatie netwerk is dat de hele techniek wordt verzorgd. Je hoeft alleen je promotiemateriaal te uploaden en het netwerk doet de afhandeling van alle transacties. Denk hierbij aan de registratie, maar ook aan de facturatie. Als publisher word je door het netwerk betaald en als webwinkel kan je zelf bepalen wie jouw website promoot en hoe hoog de vergoeding is.

Het is ook mogelijk om niet via een netwerk te werken. Je kan websites benaderen en vragen of je op affiliate basis mag adverteren. Omdat er geen affiliate netwerk tussen zit, kan je een hogere commissie vragen of bieden. Wanneer je geen affiliate netwerk gebruikt, moet je wel zelf een tracking systeem gebruiken om de bezoekers en transacties bij te houden.

De nadelen van affiliate marketing

Affiliate marketing heeft een aantal randvoorwaarden waar je van te voren goed over moet nadenken. Deze voorwaarden gaan vooral over controle en kosten. Dit zijn ze:

  • Je betaalt commissie aan het netwerk en aan de publisher.
  • Als je geen gebruik maakt van een bestaand netwerk moet je zelf een tracking systeem opzetten/bijhouden. Je moet natuurlijk wel alle transacties en bezoekers registeren.
  • Beperkte invloed op de publishers. Natuurlijk lever jij het advertentiemateriaal aan, maar ze kunnen zelf ook content schrijven/aanpassen. Publishers kunnen oud materiaal soms vergeten en laten staan.
  • Niet elk product is geschikt voor affiliate marketing. Denk aan producten met een kleine marge of goedkope producten.

De voordelen van affiliate marketing

Een van de grootste voordelen van affiliate marketing is dat je alleen betaald wanneer er wordt geconverteerd. Je hebt geen kosten als er geen transacties zijn. Een soort no cure no pay dus. In tegenstelling tot andere vormen van online marketing kan dit erg aantrekkelijk zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen:

  • Je hoeft niet te zoeken naar websites om te adverteren bij het gebruik van een netwerk.
  • De netwerken hebben vaak een groot bereik. Je product of dienst wordt aan een groot publiek getoond.
  • Het grote bereik kan een positief effect hebben op je merkbekendheid en naamsbekendheid.
  • Meer bezoekers op je website of webshop en meer transacties.

Affiliatie marketing in 2018

Ook in 2018 kan affiliate marketing opgenomen worden in jouw online marketingplan. Het inzetten van publishers kan jouw website of webshop op een relatief goedkope manier meer bezoekers en meer verkopen opleveren. Onderlinge afspraken maken is mogelijk, maar het aansluiten bij een affiliate netwerk is een pré.

Weet je niet waar je moet beginnen of wil je affiliate marketing uit handen geven? Neem dan contact op met een van onze affiliate experts.

Afbeelding Simon Kriek

Simon Kriek

Sinds 2011 heb ik mij gespecialiseerd in affiliate websites en webshop. Daarnaast ben je bij mij aan het goede adres om te sparren over de online mogelijkheden van je website, online marketing of natuurlijk je vergelijkingswebsite!