Google gaat vanaf januari 2017 http-sites als onveilig weergeven.

Http website onveilig

Google gaat vanaf januari 2017 http-sites als onveilig weergeven

Google heeft aangekondigd dat ze vanaf januari 2017 websites die zonder HTTPS gevoelige informatie verwerken, gaat markeren als ‘non-secure’ in hun browser Chrome. Dit is onderdeel van het lange termijnplan om alle HTTP-websites als onveilig te bestempelen.

Update: 21 augustus 2017

Het plan van Google is uitgesteld naar oktober 2017. In deze nieuwe update zal er bij een onbeveiligde verbinding een melding worden gegeven wanneer de website niet beschikt over een SSL-certificaat.

Wat verandert er precies?

In de huidige versie 53 wordt er bij een onbeveiligde verbinding een neutrale melding gegeven met een informatiebutton (i). In versie 56 die in januari wordt uitgerold, wordt hier de tekst ‘Not secure’ aan toegevoegd. De onderstaande afbeelding toont de huidige weergave van een website zonder SSL-certificaat en de weergave vanaf januari 2017.

In eerste instantie zullen alleen onbeveiligde websites die persoonsgegevens verwerken, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens, een melding krijgen. Op de lange termijn is het echter de bedoeling van Google om bij alle HTTP-websites een dergelijke melding te geven. Deze melding gaat tegelijkertijd een stuk meer opvallen door de rode kleur en een waarschuwingsdriehoek.

Waarom deze wijziging?

Het gebruik van SSL-certificaten wordt al langer door Google gestimuleerd omdat het leidt tot een veiliger internet. Het gebruik van HTTPS wordt meegenomen als rankingfactor in de Google zoekresultaten. Een veilige website wordt dus hoger in de zoekresultaten getoond. Daarnaast ontmoedigen ze ook het gebruik van verouderde certificaten.

Volgens Google is mede dankzij deze maatregelen een flink deel van het internetverkeer overgegaan naar HTTPS. Daarnaast neemt het gebruik ervan continu toe. Chrome is tegenwoordig de meest gebruikte browser en meer dan de helft van de desktopbezoeken gaan al via een beveiligde verbinding.

De verwachting is dat andere browsers, zoals Firefox snel zullen volgen.

Weet jij niet zeker of jouw website over een SSL-certificaat beschikt? Neem dan contact met ons op en wij zoeken het voor je uit.

Afbeelding Kim Stein

Kim Stein

Met ruim 10 jaar ervaring in het vakgebied ben ik een echte online marketeer, in hart en nieren! Samen met m'n team zorg ik voor het beste resultaat bij onze klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *