Google

Mobile first

Wat is een Mobile First design?

Mobile First design is een ontwerpstrategie voor het bouwen van responsive websites of webshops. Een Mobile First website heeft de smartphone als uitgangspunt in plaats van de traditionele desktop of laptop. Met welk uitgangspunt is jouw website gebouwd? Kom er nu achter!

Geschiedenisles

We gaan even een terug in de tijd voor een korte geschiedenisles. Een desktopscherm of een laptopscherm is altijd gebruikt als uitgangspunt voor het bouwen van websites. Dit betekent dat een designer – maar ook een websitebouwer – alle functionaliteiten bouwde op basis van dat formaat.

Zodra de desktopwebsite klaar was werd er pas gekeken naar de mobiele website. Veel functionaliteiten moesten worden verwijderd, aangepast of verkleind. Wat hou je hieraan over? Een website die gemaakt is voor een desktop min een aantal functionaliteiten. Niet altijd even handig.

Van een desktop website + een mobiele website naar een responsive design

Telefoons, tablets en desktops zijn er in verschrikkelijk veel soorten en maten. Eén aparte website voor desktop en één aparte website voor mobiel werkte dus niet meer. Daar moest een oplossing voor komen. Daarom wordt er in de webdesign wereld sinds 2011 gebruik gemaakt van een responsive design.

Een responsive design is een ontwerpstrategie waarbij de website zich aanpast aan het schermformaat van de bezoeker. Hierbij maakt het niet uit hoe groot of hoe klein het scherm is. Onderstaande afbeelding laat zien hoe een responsivedesign werkt.

Mobile First Design | responsive

Waarom switchen we nu van een responsive design naar een Mobile First design

Eind 2015 werd duidelijk: Google kreeg meer mobiele zoekopdrachten dan zoekopdrachten via een ander device. Eind 2016 werd er meer gebruik gemaakt van internet via een mobiele telefoon dan via een pc of laptop. Officieel gezien was dit het moment dat de smartphone populairder was dan de desktop. De focus ligt dus niet meer op desktop maar op mobiel. Dus waarom zouden we dan bij het ontwerpen van een website moeten focussen op 1 device?

Hoe werkt een Mobile First design?

Bij het designen en bouwen van een Mobile First website is de smartphone het uitgangspunt. Er is alleen ruimte voor de meest essentiële functionaliteiten. Je moet dus veel contentbewuster zijn en kan geen nutteloze elementen toevoegen.

Een Mobiel First website zal om die redenen veel simpeler en makelijker in gebruik zijn. Je hoeft niet lang te zoeken naar de juiste knop. Alles is duidelijk, overzichtelijk en je wordt niet afgeleid. Kortom, een Mobile First website doet alleen datgene waarvoor hij gemaakt is.

En dat is fijn!

Men raakt namelijk veel meer gewend aan websites voor hun telefoon. Daardoor kun je ook specifieke elementen die je op mobiel gewend bent integreren in je desktopversie, zoals het bekende hamburgermenu.

Heeft een Mobile First design invloed op je Google Ranking?

Op zich heeft het design geen invloed op je ranking binnen Google. Maar Google vindt websites die geschikt zijn voor mobiel onwijs belangrijk! Dus maak hier dankbaar gebruik van. Als je design goed in elkaar zit heeft dit dus zeker invloed op je SEO-scores. Google kijkt onder andere naar de volgende punten:

  • Laadtijd
  • Content
  • Veiligheid
  • Techniek
  • Backlink profiel

Invloed Mobile First Design op Google Ranking | SEO

Mijn website is nog niet Mobile First! Wat nu?

Een responsive website alleen voldoet niet meer. Voor de gebruikers van jouw website maar ook vooral voor Google is het noodzaak dat jij een Mobile First website hebt. Heb jij geen idee of je een responsive website of een Mobile First website hebt? Neem dan contact met ons op en wij kunnen gratis en vrijblijvend een technische analyse uitvoeren om jou alles te vertellen over jouw website.

Afbeelding Kaylee Menzo

Kaylee Menzo

Als je een website door ons hebt laten maken, heb je grote kans dat ik bij het grafische proces betrokken ben geweest.