Ransomware: wees op je hoede!.

Ransomware

Ransomware: wees op je hoede!

Afgelopen weken is er een nieuwe actieve vorm van ransomware gesignaleerd. Ransomware is een kwaadaardige software, die je computer blokkeert en de toegang tot jouw bestanden versleutelt. De Nederlandse vertaling van ‘ransom’ is losgeld. De kwaadaardige software vergrendelt je bestanden en zegt tegen betaling van losgeld weer toegang te bieden tot de bestanden. De criminelen achter deze ransomware proberen je zo angstig te maken dat je in het uiterste geval de betaling zal voltooien, wat daarentegen geen garantie biedt dat je daarna weer volledige toegang hebt over jouw bestanden. Brandpepper heeft een aantal tips om dit te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Aandachtige tips die ransomware tegen kunnen gaan waardoor jouw computer/organisatie geen gevaar loopt.

  • Negeren van spamberichten – Het klikken op verdachte links of het openen van de bijlagen kan ervoor zorgen dat ransomware of andere malware uitgenodigd worden op je computer. Open dit niet en verwijder spam altijd onmiddellijk.
  • Vermijd onbetrouwbare sites en downloads – Website waar gratis downloads van software, muziek, films etc. zijn niet altijd betrouwbaar. Download via betrouwde websites en lees recensies van vorige gebruikers over hun ervaringen. Tieners zijn makkelijk beïnvloedbaar voor gratis downloaden van bestanden, daarom is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken.
  • Beveiligingssoftware – Dit blokkeert het downloaden van de ransomware. De pc krijgt hier een melding van en kan zorgvuldig verwijderd worden. Zorgt daarbij wel dat je beveilig software up-to-date is zodat de gevaren herkend worden.
  • Back-up jouw bestanden – Op het moment dat de ransomware is toegeslagen, is dit lastig te verwijderen. Mocht het systeem opnieuw geïnstalleerd worden is het handig wanneer er een back-up aanwezig is zodat niet al je bestanden verloren zijn.

Dit zijn de meest essentiële handelingen die je vooraf kan uitvoeren om deze ellende te voorkomen. Wanneer je toch te maken hebt met ransomware en er gevraagd wordt te betalen. BETAAL NIET. Neem contact op met een expert op dit vakgebied of bekijk verschillende video’s op YouTube die duidelijke omschrijvingen geven hoe dit probleem verholpen kan worden. Als je het echt niet weet wat je moet doen kan er ook altijd contact opgenomen worden met Brandpepper.

Bekend verhaal?

Komt deze vorm van internet oplichting bekend voor of heb je hier eerder mee te maken gehad? Deel je ervaringen hieronder en vertel hoe je dit destijds hebt opgelost. Wanneer iedereen elkaar erop attendeert kan dit probleem makkelijker voorkomen worden.

Afbeelding Kim Stein

Kim Stein

Met ruim 10 jaar ervaring in het vakgebied ben ik een echte online marketeer, in hart en nieren! Samen met m'n team zorg ik voor het beste resultaat bij onze klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *