Waarom SEO niet direct resultaat oplevert.

SEO Zoekmachine Optimalisatie

Waarom SEO niet direct resultaat oplevert

SEO (zoekmachine optimalisatie) is ontzettend leuk als je je erin verdiept en het kan je ook ontzettend veel opleveren. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het termijn waarop je beter vindbaar wordt. Wanneer je fanatiek met SEO aan de slag gaat kan het soms 2 tot 3 maanden duren voordat je concreet resultaat ziet.

Hoe werkt Google?

Google werkt met een Googlebot – ook Google spider genoemd. Een bot is een computerprogramma dat automatische handelingen verricht. De Googlebot zorgt ervoor dat alle websites die bestaan terecht komen in de zoekmachines. De Googlebot ‘crawlt’ door alle pagina’s heen die op het web te vinden zijn. Deze pagina’s voegt hij toe aan de index van Google. De Googlebot kan alleen op een pagina komen als er een link naartoe is. Dus zorg dat er een link is naar elke pagina op je website. Dat kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een sitemap. De Googlebot controleert of je website nog werkt en of er nog nieuwe pagina’s aan de index toegevoegd moeten worden.

Hoe vaak komt de Googlebot ‘langs’?

Hoe vaak de Googlebot langskomt is afhankelijk van de website. Op websites die vaak worden geüpdatet lijkt de Googlebot ook vaker langs te komen. Met behulp van een sitemap zorg je in ieder geval dat de Googlebot jouw website snel kan indexeren. Dus op die manier worden nieuwe pagina’s ook sneller herkend. Plaats links naar je nieuwe blogartikel of pagina via Social Media en zorg dat mensen die link delen. Ook kun je links plaatsen op andere websites. Google begrijpt dat er vaak nieuwe informatie aan de website wordt toegevoegd – iets waar ze verschrikkelijk dol op zijn – en daarom komen ze vaak terug om te kijken of er wat nieuws is om te crawlen en te indexeren. Ze willen deze berichten normaliter zo snel mogelijk in Google hebben.

Waar beoordeelt Google de pagina’s op?

De pagina’s worden door Google beoordeeld op een stuk of 200 factoren. Hoe meer factoren je beïnvloedt, hoe beter je website wordt geïndexeerd en hoe hoger je in de zoekresultaten komt te staan. Natuurlijk ben je ook afhankelijk van de kwaliteit van je concurrenten. Als je probeert om beter te zijn dan zij kom je vaak hoger te staan. Ook de leeftijd van een domeinnaam is belangrijk. Maar zorg in ieder geval dat je website interessant genoeg is voor je doelgroep. Google’s uitgangspunt is dat ze de bezoeker de meest relevante informatie willen bieden. Hoe meer relevante informatie jij dus geeft, hoe hoger je website in Google komt te staan. Maar omdat Googlebot aanpassingen moet indexeren, kan het soms een tijdje duren voordat je resultaat ziet.

Voeg je URL toe aan Google

Een andere tip is om je URL toe te voegen aan Google, bijvoorbeeld als je net een nieuwe website hebt gelanceerd. Dat kan via deze URL: ‘website toevoegen aan Google’. Op zich is het niet noodzakelijk, vooral niet als je al bezig bent geweest met het verkrijgen van links op andere website. Maar goed, het maakt je vindbaarheid er niet slechter op dus niet geschoten is altijd mis.

Kan ik dit zelf?

Ja! Hoe meer tijd je in je website stopt, hoe meer je er vaak uithaalt. Maar waar veel ondernemers tegenaan lopen is dat ze geen tijd hebben om hun website te onderhouden omdat ze bezig zijn met andere zaken. Hoe meer tijd je kwijt bent aan je website, hoe minder tijd je in je onderneming kunt stoppen. En een goede website zorgt voor meer klanten, dus het mes snijdt dan aan twee kanten. Een goede internet marketeer hoeft niet duur te zijn, als ze weten wat ze doen.

Conclusie

SEO is geen rocket science en goed te doen als je er veel tijd in stopt. Afhankelijk van de tijd die je erin stopt kan het soms maanden duren voordat je concreet resultaat ziet omdat het indexeren van Google tijd in beslag neemt en afhankelijk is van veel verschillende factoren. Wanneer je website eenmaal hoog in Google staat profiteer je daar flink van. Sommige bedrijven gaan zelfs van 0 reacties in de maand naar meer dan 100. En dat kan voor veel bedrijven een flinke boost zijn in de omzet.

Afbeelding Kim Stein

Kim Stein

Met ruim 10 jaar ervaring in het vakgebied ben ik een echte online marketeer, in hart en nieren! Samen met m'n team zorg ik voor het beste resultaat bij onze klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *