Wat is een sitemap?.

Wat is een sitemap

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een pagina binnen een website waarin links naar alle pagina’s van de website staan, vergelijkbaar met een inhoudsopgave in een boek. Een sitemap wordt gemaakt zodat zoekmachines gemakkelijk alle pagina’s op een website kunnen vinden. De sitemap is vaak te vinden op www.domeinnaam.nl/sitemap.xml en ziet er als volgt uit:

(Uiteraard staan er nog een hoop meer pagina’s onder 🙂 )

Hoe gaat een zoekmachine om met een sitemap?

Een sitemap wordt in een speciale opmaak gemaakt waardoor zoekmachines de website veel sneller kunnen scannen. Op deze manier worden nieuwe pagina’s al heel snel gevonden en geïndexeerd. De kans is daarmee groot dat een zoekmachine vaker langskomt op je website om de sitemap te scannen op nieuwe pagina’s. Hoe sneller de nieuwe informatie in de zoekmachines staat, hoe beter dit is voor je vindbaarheid.

Welke zoekmachines ondersteunen een sitemap?

Sitemaps worden ondersteund door onder andere Google, Yahoo!, Ask.com, Bing en Microsoft.

Wat zijn de eisen van een sitemap?

Een sitemap is dus een verzameling van de links op een website, in combinatie met informatie over die pagina’s. Een sitemap heeft verschillende kolommen, waaronder de URL, de prioriteit, de frequentie waarin je de pagina aanpast en de datum waarop je de pagina het laatst hebt aangepast.

Daarnaast kunnen sitemaps niet oneindig groot zijn. De meeste zoekmachines volgen maar een beperkt aantal links. De oplossing hiervoor is om meerdere sitemaps te maken, bijvoorbeeld een voor blogberichten, een voor pagina’s, noem maar op.

Hoe maak je een sitemap?

Je kunt op twee manieren een sitemap maken: handmatig of automatisch. Natuurlijk is automatisch een stuk gemakkelijker. Binnen WordPress zijn er bijvoorbeeld een hoop plugins die je sitemap.xml bestand automatisch bijhouden. Dat is gemakkelijk, want als je dan een nieuw blogartikel plaatst wordt deze automatisch aan de sitemap toegevoegd. Hoef je zelf helemaal niets voor te doen. Bijvoorbeeld SEO Yoast en All-in-one SEO zijn van die plugins die (onder andere) zorgen voor een goede sitemap. Je sitemap is vervolgens te vinden op www.domeinnaam.nl/sitemap.xml.

Afbeelding Kim Stein

Kim Stein

Met ruim 10 jaar ervaring in het vakgebied ben ik een echte online marketeer, in hart en nieren! Samen met m'n team zorg ik voor het beste resultaat bij onze klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *